Subota, 25 Maj, 2024

logo

SINDIKAT PROSVJETE CRNE GORE

Naše vijesti i aktuelnosti

24. April 2024

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SINDIKATA PROSVJETE, 23. 4. 2024.

Poštovana ministarko, prosvjetni radnici, učenici, roditelji,

Sindikat prosvjete Crne Gore je kontinuirano i tradicionalno posvećen rješavanju problema prosvjetnih radnika i obrazovnog sistema koji se itekako mogu unaprijediti.

Na početku ćemo odmah naglasiti da se nikada u Programu rada Sindikata prosvjete Crne Gore nije našao niti jedan politički cilj. Stoga, na opaske iz MPNI o političkim djelovanjima u Sindikatu, bez ijednog argumenta, nećemo odgovarati. Mi se bavimo argumentima, a ne etiketama. Naši su ciljevi jasni: bolji i kvalitetniji obrazovni sistem, radno-pravna sigurnost zaposlenih, veća zarada prosvjetnih radnika i borba za dostojanstvo profesije.

Sindikat prosvjete Crne Gore prati rješenja koja donosi zakonodavna i izvršna vlast, te istinski vjerujemo da je došlo vrijeme da obrazovni sistem i prosvjetni radnici Crne Gore imaju prioritet.

Podsjećamo, Sindikat prosvjete Crne Gore je na vrlo neobičan način početkom decembra 2023. godine saznao da odgovorni koji projektuju budžet ne planiraju da ispoštuju naš Granski kolektivni ugovor. Zatečeni takvom namjerom morali smo djelovati preko naših zvaničnih organa, kako bi blagovremeno obavijestili naše članstvo o ovoj namjeri Vlade. Zahtijevali smo da se poštuje samo ono što imamo potpisano u Granskom kolektivnom ugovoru, a u štrajk smo ušli za odbranu prava, pravde i dostojanstva prosvjetnih radnika.

Iako smo mogli pretpostaviti da će se MPNI pozivati na Uredbu o minimumu procesa rada iz 2006. godine, koja je antidemokratska, suprotna Zakonu o štrajku i Ustavu Crne Gore, te koja zabranjuje štrajk prosvjetnim radnicima, mi smo izuzetno ponosni odzivom i hrabrošću prosvjetnih radnika da uđu u štrajk.

Naše članstvo je jasno pokazalo sindikalnu svijest, sposobnost za organizacijom s jasnim ciljem potrebe poštovanja potpisanih odredbi, te povjerenje Sindikatu. Stoga ovim putem zahvaljujemo svim našim članovima na hrabrosti i odzivu.

Ujedno, ovim putem pozivamo naše prosvjetne vlasti da ne potcjenjuju prosvjetne radnike i Sindikat prosvjete, te da što skorije zajednički donesemo novi Akt o minimumu procesa rada tokom štrajka. To je vaša zakonska obaveza! No, ne samo zakonska obaveza, nego i nužnost, jer ukoliko se ne donese Akt o minimumu procesa rada tokom štrajka, to će biti nastavak opstrukcije sindikalnog djelovanja, odnosno onemogućavanje budućih sindikalnih aktivnosti osiguranih Ustavom, ali i propisanih Međunarodnim konvencijama.
Svi koraci koje je Sindikat prosvjete Crne Gore činio tokom prethodnog perioda bili su iznuđeni i očekivani od naših članova, no nakon ovog perioda i djelovanja našeg Sindikata smatramo da socijalni dijalog sa Ministarstvom mora da ide uzlaznom linijom.

Zahvalni smo što su predstavnici Ministarstva realizovali naše indikatore vezane ze prevoz prosvjetnih radnika. Za sada je to vezano za međugradski prevoz i putovanje do radnog mjesta. Smatramo da se u budućnosti i ova odredba mora unaprijediti. Radićemo zajedno na njoj kako ni jedan prosvjetni radnik ne bi bio zaboravljen, jer postoje škole do kojih nema javnog prevoza i koje su veoma udaljene od gradskih sredina.

Podržavamo konstruktivne namjere Ministarstva da se zajednički mora unapređivati dostojanstvo prosvjetnog radnika. U Sindikatu prosvjete će MPNI, kada je u pitanju poboljšanje statusa prosvjetnih radnika, uvijek imati iskrenog socijalnog partnera. Zadovoljan prosvjetni radnik će prihvatiti sve dobre reforme i dati doprinos razvoju savremenog obrazovnog sistema Crne Gore. To je zajednički put koji nas očekuje, te uvažavanjem djelovanja našeg Sindikata, sigurni smo, možemo doći do poboljšanja statusa prosvjetnih radnika.


Na kraju naglašavamo, Sindikat prosvjete Crne Gore davaće doprinos savremenom i zdravom socijalnom dijalogu u cilju sveopšte dobrobiti svih učesnika vaspitno-obrazovnog sistema.

Druge aktuelnosti

konferencija
13. May 2024

Otvoreno pismo prosvjetnim radnicima

Još jedna nastavna godina se privodi kraju. Maturanti i polumaturanti za koji dan završavaju svoje razrede. Najstresniji dio nastavničkog posla je uveliko u toku - ocjenjivanje i zaklju...

konferencija
13. May 2024

Potpisana izmjena i dopune Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete

Dana 9. maja 2024. godine godine potpisana je izmjena i dopune Granskog kolektivnog ugovora, kojim se predviđa uvećanje koeficijenata zaposlenima u prosvjeti za 10% počevši od 1. jula, dok ...

konferencija
29. April 2024

Održana promocija zbirke kratkih priča prosvjetnih radnica Crne Gore 'Persefone'

Sindikat prosvjete Crne Gore je organizovao promociju zbirke kratkih priča prosvjetnih radnica Crne Gore ,,Persefone“. Promocija zbirke, koja ujedno predstavlja i prvo izdanje Sindikata prosvje...

konferencija
29. April 2024

Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu obilježen u Bijelom Polju predavanjem u organizaciji Sekcije žena Sindikata prosvjete Crne Gore

Povodom 28. aprila, Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu, Sekcija žena Sindikata prosvjete Crne Gore je organizovala predavanje na temu ,,Glasne žice- izazov nastavnika’’ u S...

konferencija
25. April 2024

Održana Regionalna konferencija sindikata obrazovanja sa područja Balkana_23. 4. 2024.

Regionalna konferencija na temu ,,Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete – uporedna iskustva“ održana je 23. aprila u hotelu ,,Bristol“ u Podgorici. Konferenciju je organizov...

Članovi smo